Międzynarodowe warsztaty cukiernicze w CKiW OHP w Tarnowie – tradycja, współpraca i wspólna pasja.

Dziś w pracowni cukierniczej Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Tarnowie odbyły się wyjątkowe warsztaty kulinarne, które połączyły smaki polskiej tradycji z atmosferą międzynarodowej współpracy. W wydarzeniu wzięli udział goście z hiszpańskiego centrum kształcenia CPIFP Hurtado de Mendoza, uczniowie z Niepublicznej Szkoły Branżowej I stopnia Specjalnej oraz uczestnicy CKiW OHP.

Zajęcia odbyły się w ramach działań integracyjno-edukacyjnych, mających na celu rozwijanie umiejętności praktycznych, ale również wzmacnianie więzi i wymianę doświadczeń między uczestnikami z różnych środowisk i krajów. Pod czujnym okiem pań Marzeny Kowalczyk i Katarzyny Despet, młodzi adepci sztuki cukierniczej wspólnie przygotowywali tradycyjne polskie wypieki – szarlotkę oraz nadziewane rogaliki z różnymi rodzajami nadzienia.

Podczas warsztatów panowała serdeczna, twórcza atmosfera, a uczestnicy z zaangażowaniem dzielili się obowiązkami i doświadczeniami. Dla wielu była to nie tylko okazja do nauki konkretnych technik kulinarnych, ale także do przełamywania barier językowych i kulturowych. Po zakończonej pracy wszyscy z dumą zaprezentowali efekty swoich działań, które wspólnie degustowali wraz z dyrektorem CKiW OHP Pawłem Potępą oraz wicedyrektorem Antonim Góralem. Smakowite wypieki zebrały wiele pochwał, a atmosfera wspólnego posiłku sprzyjała rozmowom i integracji.

Po kulinarnej części dnia uczestnicy udali się na wycieczkę krajoznawczą. Pierwszym przystankiem była malownicza Zawada, gdzie zwiedzili zabytkowy kościół św. Marcina z XV wieku – jedną z pereł architektury sakralnej regionu. Następnie grupa udała się na wzgórze, na którym znajdują się ruiny zamku Tarnowskich. Miejsce to zachwyciło wszystkich nie tylko swoją historią, ale przede wszystkim przepięknym widokiem, jaki rozciąga się na Tarnów i otaczające go tereny.

Cały dzień upłynął pod znakiem życzliwości, zaangażowania i wspólnej pasji do nauki i odkrywania nowych doświadczeń. Dla uczestników była to nie tylko cenna lekcja zawodu, ale przede wszystkim inspirujące spotkanie z drugim człowiekiem i kulturą.

Kontynuując korzystanie ze strony, wyrażasz zgodę na korzystanie z ciasteczek. więcej informacji

Ustawienia dotyczące ciasteczek są ustawione na "zezwalaj na ciasteczka". Jeśli nadal używasz tej witryny bez zmiany ustawień plików cookie lub klikniesz "Akceptuj" poniżej, to wyrażasz na to zgodę.

Zamknij