Dobre rady żywieniowe w czasie pandemii i nie tylko
Aktualności 21 maja 2020, Comments Off 65Koronawirus – pierwszą linia obrony jest unikanie miejsc zatłoczonych, osób kaszlących, dużych skupisk ludzi, i co ważne, częste mycie rąk. Drugą linią obrony jest własna odporność, którą możemy stymulować przez odpowiednie odżywanie się . W utrzymaniu zrównoważonej diety może pomóc nam wiele składników odżywczych, które są zaangażowane w funkcjonowanie naszego układu odpornościowego. Zaliczamy do nich :
⦁ Pieprz wpłynie doskonale na nasz metabolizm, pobudzi produkcje soków trawiennych i przyśpieszy trawienie.
⦁ Witamina B12. Bogate źródło tej witaminy to głównie ryby – szczupaki, śledzie, pstrągi, makrele oraz jaja i nabiał. Zapewnienie diety bogatej w ten składnik obniża ryzyko zachorowania – zwłaszcza w tak kryzysowej sytuacji jak pandemia covid-19.
⦁ Mrożone owoce i warzywa też mogą być cennym źródłem witamin. W takiej sytuacji możemy posiłkować się mrożonkami. Można z nich przyrządzić koktajle, desery lub zupy
⦁ Białko pomaga szybko osiągnąć uczucie sytości. Rośliny bogate w białko to m.in. : soczewica, czarna fasola, groszek, kukurydza, pszenica, ziemniaki oraz ryż.
⦁ Błonnik, witamina D i odpowiednie nawodnienie mają wpływ na odporność. Nie powinniśmy zapomnieć o odpowiednim nawodnieniu organizmu – 1,5 – 2l wody to średnie zapotrzebowanie dla każdego organizmu. Warto zadbać o to by nasze posiłki były bogate w błonnik oraz o suplementacje witaminą D.
Podczas pandemii COVID-19 należy szczególnie zadbać o dietę, która wzmocni nasz organizm i pozwoli zminimalizować zagrożenie zachorowania. Oto klika „złotych zasad”:
⦁ Po pierwsze: jedz tyle, ile potrzebujesz – niedobory lub namiary żywieniowe mogą wpłynąć niekorzystnie na układ odpornościowy.
⦁ Po drugie: makroskładniki – białko, węglowodany i odpowiednie tłuszcze zapewnią naszemu organizmowi równowagę.
⦁ Po trzecie: Uwaga! Papierosy, e-papierosy i dym tytoniowy – wyraźnie zwiększają ryzyko każdej infekcji.
⦁ Po czwarte: nie pij alkoholu – poleca się go do stosowania zewnętrznego w celu odkażania, jednak spożywanie wysokoprocentowych trunków powoduje osłabienia odporności, co zwiększa ryzyko infekcji.
⦁ Po piąte: nie przesadzaj z sokami – jedna szklanka soku dziennie wystarczy, ponieważ zawiera dużą ilość cukru.
⦁ Po szóste: ostrożnie z naparami ziołowymi – niektóre zioła wchodzą w interakcje z lekami osłabiając ich działanie. Polecane są napary z lipy, rumianku, mięty pokrzywy i melisy.
⦁ Po siódme: superfood – czyli żywność nieprzetworzona bogata w składniki oksydacyjne takie jak : witamina C, E, D, cynk, kawy omega-3 oraz selen. Zaliczane są do nich m.in: jagody, orzechy, nasiona, zielone warzywa, owoce cytrusowe, tłuste ryby, pełnoziarniste pieczywo
Tekst: Weronika Głąb