W piątek 17 października mieliśmy wyjątkową okazję odwiedzić rodzinną, ekologiczną hodowlę kóz La Vieja Buchaca, położoną w malowniczym parku narodowym w okolicach Granady. To niezwykłe miejsce, w którym z pasją i szacunkiem do natury prowadzona jest hodowla kóz, a z ich mleka powstają wyjątkowe sery w Buchaca Cheese Factory.
Podczas wizyty poznaliśmy cały proces tworzenia serów – od pozyskania mleka, przez jego przetwarzanie, aż po dojrzewanie w chłodniach. Mieliśmy okazję zobaczyć nowoczesne, a jednocześnie przyjazne środowisku zaplecze serowarni. Nie zabrakło również najsmaczniejszego punktu programu – degustacji lokalnych serów kozich , które zachwyciły nas bogactwem smaków i aromatów.
Wizyta w La Vieja Buchaca była dla uczestników nie tylko kulinarną przygodą, ale także inspirującą lekcją o znaczeniu ekologicznej produkcji i pielęgnowania lokalnych tradycji .
To kolejne działanie realizowane w ramach projektu „Zrównoważona Gastronomia i Gościnność – integracja zawodowa osób ze specjalnymi potrzebami”, prowadzonego przez Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Tarnowie we współpracy z Niepubliczną Branżową Szkołą I Stopnia Specjalną z Tarnowa.







































