I dzień w Hiszpanii – Wizyta w hodowli kóz La Vieja Buchaca

W piątek 17 października mieliśmy wyjątkową okazję odwiedzić rodzinną, ekologiczną hodowlę kóz La Vieja Buchaca, położoną w malowniczym parku narodowym w okolicach Granady. To niezwykłe miejsce, w którym z pasją i szacunkiem do natury prowadzona jest hodowla kóz, a z ich mleka powstają wyjątkowe sery w Buchaca Cheese Factory.

Podczas wizyty poznaliśmy cały proces tworzenia serów – od pozyskania mleka, przez jego przetwarzanie, aż po dojrzewanie w chłodniach. Mieliśmy okazję zobaczyć nowoczesne, a jednocześnie przyjazne środowisku zaplecze serowarni. Nie zabrakło również najsmaczniejszego punktu programu – degustacji lokalnych serów kozich , które zachwyciły nas bogactwem smaków i aromatów.

Wizyta w La Vieja Buchaca była dla uczestników nie tylko kulinarną przygodą, ale także inspirującą lekcją o znaczeniu ekologicznej produkcji i pielęgnowania lokalnych tradycji .

To kolejne działanie realizowane w ramach projektu „Zrównoważona Gastronomia i Gościnność – integracja zawodowa osób ze specjalnymi potrzebami”, prowadzonego przez Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Tarnowie we współpracy z Niepubliczną Branżową Szkołą I Stopnia Specjalną z Tarnowa.

Kontynuując korzystanie ze strony, wyrażasz zgodę na korzystanie z ciasteczek. więcej informacji

Ustawienia dotyczące ciasteczek są ustawione na "zezwalaj na ciasteczka". Jeśli nadal używasz tej witryny bez zmiany ustawień plików cookie lub klikniesz "Akceptuj" poniżej, to wyrażasz na to zgodę.

Zamknij