Wymiana międzynarodowa projektu „Zrównoważona gastronomia i gościnność” – Erasmus+. Dzień drugi.

W ramach projektu uczestnicy – wspólnie z uczniami z hiszpańskiej szkoły Hurtado de Mendoza z Granady oraz Niepublicznej Szkoły Branżowej I stopnia Specjalnej w Tarnowie – wzięli udział w niezwykle inspirującym wyjeździe edukacyjnym.

Pierwszym punktem programu było zwiedzanie ekologicznego gospodarstwa pana Kamila Ćwika w Borównej, specjalizującego się w hodowli krów rasy szkockiej Highland oraz owiec czarnogłówka. Uczestnicy mieli okazję z bliska przyjrzeć się pracy w zrównoważonym rolnictwie oraz poznać zasady etycznej hodowli zwierząt.

Następnie odbyły się warsztaty kulinarne „Paleta smaku”, podczas których uczestnicy samodzielnie przygotowywali danie z pstrąga – ryby hodowanej bezpośrednio w gospodarstwie. Była to doskonała okazja do nauki praktycznych umiejętności kulinarnych i pracy zespołowej.

Na obiad serwowany był pstrąg z frytkami– danie przygotowane przez samych uczestników z własnoręcznie przyrządzonych składników. Smak świeżości i satysfakcja z własnej pracy dodały wyjątkowego charakteru temu posiłkowi.

Na zakończenie dnia wszyscy udali się do Lipnicy Murowej, gdzie zwiedzili zabytkowy kościółek św. Leonarda z XV wieku, wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO. To wyjątkowe miejsce pozwoliło uczestnikom poznać bogactwo lokalnego dziedzictwa kulturowego.

Wyjazd był nie tylko okazją do zdobycia wiedzy i doświadczenia, ale również do integracji i budowania relacji międzynarodowych w duchu zrównoważonego rozwoju i wzajemnego szacunku.

Kontynuując korzystanie ze strony, wyrażasz zgodę na korzystanie z ciasteczek. więcej informacji

Ustawienia dotyczące ciasteczek są ustawione na "zezwalaj na ciasteczka". Jeśli nadal używasz tej witryny bez zmiany ustawień plików cookie lub klikniesz "Akceptuj" poniżej, to wyrażasz na to zgodę.

Zamknij