W czwartym dniu realizacji projektu partnerstwa „Zrównoważona Gastronomia i Gościnność”, uczestnicy odwiedzili Centro Público Integrado de Formación Profesional Hurtado de Mendoza w Granadzie. To właśnie z tego ośrodka w maju b.r. gościliśmy uczniów i nauczycieli w ramach szkoleń partnerskich.
Jest to publiczny ośrodek kształcenia zawodowego z długoletnią tradycją — działa od 1966 roku. Placówka specjalizuje się w kształceniu w dziedzinach gastronomii i turystyki, realizując nowoczesne programy edukacyjne – również międzynarodowe, badawcze i innowacyjne.
Podczas wizyty uczestnicy zwiedzili nowocześnie wyposażone pracownie gastronomiczno-cukiernicze 👨🍳🍰, sprzyjające praktycznej nauce zawodu. Następnie wzięli udział w warsztatach cukierniczych, prowadzonych przez tamtejszych nauczycieli.
Grupa została podzielona na dwa zespoły:
Pierwsza grupa przygotowywała Piononos – biszkopt z masą pomarańczową – oraz uczestniczyła w pokazie zdobienia deserów karmelem.
Druga grupa wykonała pudding jabłkowy i makaroniki migdałowe. Na zakończenie zajęć odbyła się degustacja przygotowanych specjałów 😋, w której uczestniczyli uczniowie i nauczyciele CPiFP Hurtado de Mendoza. Spotkanie przebiegło w serdecznej atmosferze, sprzyjającej wymianie doświadczeń kulinarnych i kulturowych oraz stanowiło ważny element integracji uczestników projektu. Wspólna praca, komunikacja w językach obcych oraz współdziałanie w międzynarodowym środowisku pozwoliły młodzieży lepiej się poznać, zbudować relacje i uczyć się współpracy ponad granicami a także otworzyć się na europejskie wartości i różnorodność kulturową.
Po południu młodzież miała okazję zwiedzić malowniczą dzielnicę Albaicín, jedną z najstarszych części Granady, słynącą z wąskich uliczek, mauretańskiej architektury i wyjątkowych widoków na Alhambrę. Był to czas nie tylko odkrywania lokalnej historii i kultury, ale także dalszej integracji uczestników w nieformalnej, inspirującej atmosferze.





























