W gaju oliwnym z Grayem: odkrywamy tajniki oliwy w Andaluzji.

W siódmym dniu działań projektowych uczestnicy projektu udali się do Almazara Quaryat Olive Oil w okolicach Granady.
Na miejscu przywitał nas Gray, bardzo sympatyczny i kompetentny lokalny przewodnik, który oprowadził grupę po gaju oliwnym.

Opowiadał o hodowli drzew oliwnych, sposobach ich pielęgnacji oraz o znaczeniu oliwek w kulturze i gospodarce Andaluzji.
Uczestnicy mogli zobaczyć, jak wygląda proces zbioru oliwek i jak ważny jest odpowiedni moment ich dojrzewania.

Następnie zwiedziliśmy nowoczesną tłocznię oliwy, gdzie poznaliśmy kolejne etapy produkcji – od mycia i mielenia owoców po tłoczenie i filtrację.
Gray szczegółowo wyjaśnił różnice między oliwą z pierwszego tłoczenia (extra virgin) a innymi gatunkami.

Z zainteresowaniem obserwowaliśmy urządzenia wykorzystywane do tłoczenia oraz magazyny, w których przechowywana jest oliwa.
Na zakończenie wizyty odbyła się degustacja różnych rodzajów oliwy, połączona z próbowaniem świeżo pieczonego chleba.
Uczestnicy mieli okazję rozpoznać różnice w smaku i aromacie pomiędzy poszczególnymi odmianami.

Spotkanie w Almazara Quaryat było ciekawą i smakowitą lekcją o tradycjach, technologii i pasji związanej z produkcją oliwy z oliwek w Andaluzji.

Kontynuując korzystanie ze strony, wyrażasz zgodę na korzystanie z ciasteczek. więcej informacji

Ustawienia dotyczące ciasteczek są ustawione na "zezwalaj na ciasteczka". Jeśli nadal używasz tej witryny bez zmiany ustawień plików cookie lub klikniesz "Akceptuj" poniżej, to wyrażasz na to zgodę.

Zamknij